VVS – Dessa moment får du utföra själv

Planerar du en renovering i hemmet? Både badrum och kök är utrymmen som är väldigt vanliga att vilja förändra och göra om. Då kanske du frågar dig själv vad det är du får göra själv och vad det är som du behöver anlita en hantverkare till. Majoriteten av alla människor är väl medvetna om att man inte får ge sig in på elektriska arbeten på egen hand. Det finns lagar som man måste rätta sig efter och i de flesta fall anlita en professionell hantverkare. När det handlar om VVS är det dock inte alltid lika självklart vad som gäller.

[IMAGE=eeYEbMfzAZnX.jpg]

Om sanningen ska fram finns det ingen lag i Sverige som begränsar dig när du vill utföra VVS-arbeten om det inte gäller att förändra rören i bostaden. Det finns dock många andra moment som du med fördel kan utföra själv. Det är bland annat att byta och installera en ny blandare, ett handfat eller en dusch eller varför inte byta ut toalettstolen som blivit gammal. Skulle det däremot vara så att du vill byta plats på toaletten eller handfatet måste du ta in en VVS-installatör för arbetet.

[IMAGE=d2DYn2fIxS6q.jpg]

Kunskap är viktigt

[IMAGE=eXxB7bbND2cQ.png]

Även om du får utföra en hel del arbeten själv är det viktigt att du besitter den kunskap som krävs. Visst kan du använda dig av guider och instruktionsvideos på nätet, men det är sällan en bra idé och blir oftast inte som man har tänkt sig. Var därför ärlig mot dig själv när du ska bestämma vilka renoveringsmoment som du ska utföra. Det bästa är alltid att anlita en hantverkare om du inte har branschkunskap. På så sätt får du inga problem med försäkringsbolaget om det skulle vara så att något går snett.

Förutom kunskap gäller det naturligtvis att du har rätt verktyg och material. Du kommer att behöva allt från olika typer av spik till hammare och skruvmejslar. Innan du sätter igång kan det därför vara en bra idé att se efter så att du har allt du behöver redo och klart.

Tvättmaskin – en vanlig fundering

Att installera en tvättmaskin är något som de flesta ser som en självklarhet att utföra på egen hand, men här finns det faktiskt en lag som säger att du inte får det. För egeninstallationen krävs det att du anlitar en VVS-installatör som kan hjälpa dig att se till att allt blir rätt. Det gäller dock enbart installationen. Du kan med fördel själv koppla in maskinen till kallvattnet och de avloppsrör som ska användas.

Huruvida du väljer att utföra arbetet själv eller inte är upp till var och en att bestämma. Tack vare ROT-avdraget är det dock alltfler som väljer den säkraste vägen, dvs. att anlita en hantverkare.