Kaminer

Ett annat sätt att värma upp huset är med hjälp av kaminer, braskaminer, spisar och eldstäder. En öppen eldstad är den som historiskt sett varit i bruk längst. Den var inte så effektiv eftersom det krävdes mycket bränsle och konstant eldande för att murstocken skulle hållas varm, och det var bara varmt i det rum eldstaden fanns i. Viss värme kunde fås genom murstocken till angränsande rum.

Kakelugnen utvecklades senare och blev mycket mer effektiv och kunde placeras enklare i husen. Med en kakelugn i varje rum kunde det bli behaglig temperatur. Röken leddes på ett bättre sätt som gav en mer effektiv uppvärmning.

Moderna kaminer

Moderna kaminer kan värma upp mer effektivt och genom att använda insatskassetter i befintliga öppna eldstäder kan du få en energieffektivare uppvärmning men ändå kunna mysa i brasans sken. En kamin kan idag byggas upp ganska lätt i ett hus och se ut som om den stått där sedan 1800-talet tack vare olika ytbeläggningar. En täljstenskamin samlar värme medan du eldar i den, röken leds genom rör och värmer och när du slutat elda kommer täljstenen och eventuella extra värmestenar att fortsätta värma under flera timmar.

Det finns också möjlighet att vattenmantla din kamin för att kunna använda värmen till ett vattenburet värmesystem. Problemet med detta är att värmen endast finns så länge du eldar och en stund efter men är kaminen kall har du ingen värme, eller varmvatten, om du har ditt varmvatten knutet till samma värmekälla.

En kamin kan vara den perfekta värmekällan i sommarstugan, eller i hus som har direktverkande el. Det är bara att sänka gradantalet på elvärmen och använda kaminen, och under tiden du inte är i stugan kan du ha elen igång på endast underhållsvärme för att undvika fukt eller att det blir utkylt.

Bor du i stan finns det dock regler för hur du får elda i kaminer och kakelugnar för att det inte ska störa grannarna.

Skorstensfria kaminer

Idag finns det även skorstensfria kaminer som du kan ställa var du vill eller flytta runt efter behag. Dessa fungerar dock mest som mysfaktor även om de absolut alstrar lite värme. Inte tillräckligt för uppvärmningen av ett hus dock. De eldas med etanol vanligtvis. Detta kan vara ett perfekt alternativ för dig som har ett helt annat värmesystem i huset men ändå vill ha en brasa att njuta av en kulen kväll.