Stambyte

Alla ledningar i ett hus ligger i stammar. Från stammarna grenar ledningarna ut sig till olika rum, våningar och ändamål. En del stammar har avlopp och färskt vatten, andra har el och så finns det telefonledningar. Elstammarna har en livslängd på ungefär 50 år, avloppet 30 – 60 år ungefär och i ett äldre hus som du ska dra in bredband eller fiber i kanske behöver få nya telefonstammar.

Underhålls inte stammar och övriga ledningar är risken stor för bränder eller vattenläckor så det är viktigt att det görs med jämna mellanrum.

Kostnader

Detta ska göras av hantverkare, VVS:are och fackmän med kompetens inom ämnet, så det är inget du kan göra själv. Att göra ett stambyte är tyvärr en ganska stor kostnad. För en lägenhet kan det gå på 200 000 kr och det ska göras i alla lägenheter i huset vid samma tillfälle. För en villa eller ett enfamiljshus är det inte lika dyrt, runt 100 000 kr istället. Glöm inte att du kan göra avdrag i deklarationen för ombyggnationer, renoveringar och även tillbyggnationer. Detta innefattar stambyten. Du kan läsa mer om ROT- och RUT-avdrag hos Skatteverket. Även om det tar lång tid så är det väl värt att få gjort, för kostnaderna det blir om något går sönder eller brinner är betydligt högre.

Så går det till

Allt i badrummet kommer vid stambyte att rivas ut och går inte att laga igen, så en helrenovering efter stambytet är ett måste. Det måste till helt nya våtrumsskikt och även i köket kan det komma att behöva renoveras efteråt. Det tar ett antal veckor att genomföra, och under tiden måste alternativa ställen användas för tvätt och bad. De gamla rören byts sakta men säkert ut till nya fina rör, helt utan avlagringar, sprickor eller försvagningar. Gäller bytet elledningarna kommer det rivas mer i väggar, golv och tak för att det ska bli säkert och mindre brandfarligt. Oroa dig inte, huset kommer inte bli totalförstört och du får ett perfekt tillfälle att byta ut den där hemska blommiga tapeten du tröttnat på.