Stopp i avloppet

Har du varit med om stopp i avloppet efter att du har suttit där i godan ro en stund? Du spolar men vattnet i holken fortsätter att stiga, mer och mer, och paniken sprider sig. Tänk om det rinner över toalettstolens kant och vidare ner på golvet? Oftast gör det inte det, utan håller sig i skålen och kommer sakta att rinna undan igen. Det är nu det är läge att rensa avloppet innan det blir ännu mer stopp.

Tips

1. Om toalettskålen är tom kan du ta en hink med vatten och hälla ner, men från hög höjd så att vattnet kommer ner i toan med lite kraft. Upprepa några gånger. Det kan skölja undan stoppet, och allt blir frid och fröjd igen. Fungerar inte det gå till steg 2.

2. Använd en vaskrensare och försök få loss stoppet.

3. Använd ett rensband från en byggvarubutik, men var lite försiktig eftersom rensband i metall kan skada porslinet. Rensbandet trycker du ner i avloppet tills det tar stopp och för bandet fram och tillbaka för att på detta sätt få loss stoppet.

Om ingen av metoderna fungerar är det dags att ringa efter kvalificerad hjälp som vid behov kan spola avloppet istället.