Renovera badrum

När det handlar om att renovera ett badrum kan det vara en väldigt bra idé att ta hjälp av en VVS-firma. Vattenledningar och golvvärme ska inte experimenteras med utan kunskap, och om du gör det själv och något går fel kan det bli enorma skador som försäkringen dessutom inte ens täcker. Våtrum är något att vara försiktig med för att minimera risken för fuktskador.

Vad kan du göra själv?

Det beror på hur händig du är och vad du tänker göra. Det är klart att installera en tvättmaskin inte är så svårt, men bor du i lägenhet brukar hyresvärden kräva att alla installationer ska ske fackmannamässigt, alltså måste du ringa ut en VVS:are som hjälper dig med det.

Byta lite kranar och packningar kan du säkert göra själv, likaså duschmunstycken och enklare arbeten. Byta från badkar till duschkabin eller tvärtom är heller inget svårt, byta handfat eller toalettstol kan vara ett gränsfall. Allt beror på hur händig du är, och på vad som mer ska göras. Ska du riva ut hela badrummet och göra nytt kan det vara väldigt bra att anlita hantverkare som vet vad de gör. Har du aldrig kaklat förut kan det också vara bra att låta någon annan göra det så att du slipper kostnader med att göra om det hela efter ett tag.

Tänk på

I just våtrum måste det vara våtrumsanpassat för att fukten inte ska sprida sig och generera mögel. Det är även bra om ventilationen är anpassad för just våtrum så att det vädrar ur lite bättre. Det är inte ovanligt att när du väl börjar riva i badrummet i ett äldre hus så kan du göra mer eller mindre spännande fynd i form av gamla fuktskador som kan behöva åtgärdas. Ha det i tankarna och se till att vad du än gör blir ordentligt gjort på rätt sätt.