Värmesystem

Inom VVS ingår kategorin värme och uppvärmning av hus med tillhörande värmekällor. VVS:aren har kunskap om detta och det är till en VVS-firma du vänder dig om värmepannan krånglar eller om du exempelvis ska sätta in en vattenmantlad kamin.

Anpassa värmesystemet till huset

Att välja vilket värmesystem du ska ha i ditt hus är inte det lättaste. Det finns flera olika system att titta på, och du kanske vill ta hänsyn till vad som redan finns i huset. Att direktverkande el är dyrt är ingen nyhet, och det är heller inte särskilt miljövänligt att ha direktverkande el. Även om det är grön el så är det el, och något som faktiskt behöver sparas på. De hus som har direktverkande el som uppvärmning har en dyr driftskostnad, men det går att lägga till andra värmesystem som tillägg för att hjälpa till och minska på den faktiska elen. Dessa tilläggssystem kan vara ifrån solen, frånluften, eller en kamin att elda i. Om du rådgör med en VVS-firma kan de hjälpa dig med att välja ut vilket system som passar bäst för hus, ekonomi och förbrukning, och de kan hjälpa dig att installera det.

Vilka olika värmesystem finns det?

Många. Flera olika typer av luftpumpar, förbränningspannor av olika slag för olja, ved eller pellets som ger vattenburen värme runt om i huset, det finns kaminer och kakelugnar, bergvärme, jordvärme, sjövärme, solvärme, solenergi och fjärrvärme.

En del av dessa passar bäst som tilläggssystem till ett befintligt värmesystem eller som ett komplement till direktverkande el. Andra fungerar bra för att värma upp hela fastigheten på egen hand.