Självdrag

Självdragsventilationen utnyttjar skillnaden i temperatur ute och inne. Oftast är det varmare inne än ute, och då stiger varm luft uppåt. Luften går genom frånluftskanaler och ut. Detta skapar ett undertryck i huset som i sig gör att det sugs in luft utifrån. Denna luft utifrån kommer in genom öppningar i väggar, tak och källare, ventiler och glipor och springor vid fönster och dörrar. Luften som kommer in har från början samma temperatur som uteluften och kommer in till största delen ofiltrerad. Det innebär att den kan innehålla föroreningar som damm, pollen och liknande.

Finns nackdelar

Nackdelen med Självdrag är att luften inte blir filtrerad, men det kan förbättras genom att sätta filter i de befintliga luftventilerna som finns. Springorna kan du inte göra så mycket åt. En annan nackdel är att om det är varmare ute än inne blir det ingen ventilation alls eftersom inneluften inte stiger, sipprar ut och skapar undertryck.

Självdrag är ganska vanligt i äldre hus och om du ska bygga om och täta husets klimatskal för att minska energispillet kommer du att få förbättra ventilationen då ett tätat hus inte mår bra av tilltäppt självdrag.

Det gäller att ha ett lagom undertryck, annars sugs värmen ut ur huset ganska fort, och då hjälper det inte hur mycket du än eldar, det blir bokstavligt talat att elda för kråkorna. Detta kan hända om du exempelvis har en eldstad som du eldat i under en kall höstkväll. När brasan falnat går du och lägger dig, det är varmt och skönt i huset och allt är bra. I rökkanalen däremot är det fortfarande varmt och varm luft stiger, luften sugs in i skorstenen ifrån rummet och försvinner ut. För att kompensera drar huset in kall luft utifrån och temperaturen sjunker markant under natten.