Luft- vattenvärmepump
Denna värmepump tar värme från luften utanför huset och för över värmen till husets befintliga vattenburna system, elementen. Det är ett system som klarar att värma upp ett helt hus, och systemet passar också för att värma upp poolen med. De klara fördelarna är att det är relativt miljövänligt, att det ger en stor kostnadsbesparing i längden och har kort återbetalningstid. Du får en bra värmespridning med vattenburen värme, du har även värme till varmvattnet, golvvärmen och elementen, allt på samma gång.
En nackdel kan vara att om utomhustemperaturen blir för låg, under minus 20 grader, ger det inte mycket värme alls och passar således bäst i de södra och mellersta delarna av Sverige. Det kan vara dyrt att installera denna typ av pump och du blir garanterat elberoende för att det ska fungera. Det kan förekomma ett visst buller ifrån utomhusaggregatet, så det krävs lite eftertanke om var det ska placeras. Precis under sovrumsfönstret kanske inte är det bästa stället.
Har du ett hus som värms upp med vattenburen värme från direktverkande el eller oljepanna så kan du göra en besparing på mellan 50 till 80 % på att byta till ett luft- vattenvärmesystem. Det är en väldigt stor summa pengar du sparar in varje månad i uppvärmningskostnader, och bara det gör det värt att överväga att byta värmesystem. Ett test test av värmepumpar gjordes 2019 och det kan vara värt att kika på sådant om du funderar på att installera en värmepump.
Frånluftsvärmepump
Detta är ett komplementsystem som går ut på att återanvända värmen från ventilationsluften som ska ut ur huset. Luftpumpen fångar upp ventilationsluften och utvinner värmen för att värma upp den nya ventilationsluften som ska in i huset. Det ger en jämnare temperatur inomhus och sparar på elräkningen eller vilket annat värmesystem som nu finns installerat.
Luft- luftvärmepump
Denna pump kallas även för komfortvärmepump och passar bra till hus med öppen planlösning. Systemet tar värme från utomhusluften för att omvandla det till värme för inomhusluften. Under sommaren kan komfortvärmepumpen reverseras och fungerar som en AC som ger sval luft istället. Luften som kommer in går genom ett filter, så du får in renad luft dessutom. Detta kan göra att exempelvis dammallergiker mår bättre, pollen försvinner och andra föroreningar får också svårare att komma in i huset med luften.
Luft – luft används som ett komplement till ett annat värmesystem, och om huset inte har vattenburen värme. Har du en öppen planlösning, bor i de södra delarna av landet och har ett bra geografiskt läge på huset så sägs denna typ av värmepump kunna leverera upp till 50 % av husets behov av värme. Det kostar heller inte så mycket att installera en luft – luft-värmepump så den kommer att på sikt betala sig ganska bra. En nackdel är att den inte värmer tappvatten och att det kan förekomma ett visst buller, så att den passar kanske inte i allt för tätbebyggda områden om grannarna skulle bli störda.